Uitvaartinformatiemarkt 24 sept 2011

Heel veel mensen, tussen de 450 en 500, hebben de uitvaartinformatiemarkt bezocht en waren zeer geïnteresseerd. We zijn begonnen met een ritueel: oplaten van 50 prachtige witte ballonnen en het beluisteren van een lied van Marco Borsato, Afscheid nemen bestaat niet.

Daarbij had ik het volgende gedicht gelezen:

Afscheid nemen bestaat niet

Jij blijft altijd bij me

Daarom mogen we

onze gedachten

oplaten gaan als een ballon

ze weg laten vliegen

hoog in de lucht

en we kijken toe

Die ballonnen

ze hebben een lange reis te gaan

en terwijl wij staan te kijken

van ver beneden

wordt de ballon steeds kleiner

maar de mens die je in gedachten hebt

hij of zij komt steeds dichter bij

Een ballon gaat omhoog

als gebaar naar jouw ster.

 

Met heel veel mensen heb ik even mogen praten, veel te kort voor mijn gevoel, maar in een kort gesprek wel verteld van de mogelijkheden. Op mijn stand had ik voorbeelden en men kon en mocht alles inzien. En vragen beantwoorde ik graag om meer duidelijkheid te geven. Ik houd van openheid en transparant zijn.

utivaartbeurs 1

Van de drie korte presentaties die ik door de dag heen heb gegeven kreeg ik terug dat ze veel duidelijkheid hebben gegeven. Mensen weten vaakniet wat er mogelijk is. Naast een traditionele uitvaart plechtigheid is er veel meer mogelijk.

Mensen hebben daar vaak geen of weinig weet van. Een vraag was, kan een afscheidsplechtigheid in de buitenlucht plaats vinden, bijvoorbeeld op het favoriete visplekje van de overledene? Ja dat kan als de rouwauto daar kan komen, dan creëren we dat en wordt het een heel persoonlijk afscheid.

 

Samen heb ik ook met de bezoekers een ritueel uitgevoerd, dat was ook heel bijzonder. Voor mij omdat ik iets wist los te maken en op te roepen in mensen, waar vaak niet of te weinig over gesproken wordt.

Ik probeer met zorg mijn met zorg mijn woorden te kiezen, en de mensen lieten zich meenemen en raken, en zo waren onze dierbare overledenen weer even heel dicht bij ons.